To latest comment

Kan man slipa Global-knivar på Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener?

Hej.
Slipar med T1 och vet inte vad jag gör för fel.
Får ingen skärpa som duger till att skära en tomat om jag ställer slipvinkel på 10-12 grader när jag slipar mina Global. 

Sätter jag 20 grader så får jag bett i tomatskalet, men vill ju kunna gå till snävare vinkel på mina Global.

Att en billig mjuk rostfri filekniv kräver 20-30 grader kan jag köpa men en Global är ju relativt hård i stålet och borde gå att få till.
Några tips? Henrik

Comments

 • Hej Henrik, Tack för din fråga. 10 grader per sida är en väldigt brant vinkel även för en Global. Jag själv har 15 grader per sida på mina Global och tycker att dom är vassa men också håller längre. Jag tror dock att ditt problem är att du kanske inte slipat tillräckligt länge när du ändrar vinkel så du kommer hela "vägen" och därför är inte resultatet så vasst. Jag skulle rekommendera att du slipar dem till 15 grader per sida ser till att du har ordentligt med råegg längst hela kniven och sen bryner ordentligt. Du kan även fukta brynskivan lite när du bryner så får du en lite mer polerad egg. Lycka till!
  Sébastien
 • Yes.
  Det löste problemet.

  För lite råegg helt enkelt.
  Henrik
 • Toppen, vad kul att höra. Stay sharp:)
  Sébastien
 • Hej. Använder samma tråd då jag har samma knivar och samma problem. Jag får ingen råegg alls och jag tycker jag slipat väldigt länge säkert 10-15 minuter per sida, maskinen är inställd på 15 grader. Hur länge måste man slipa innan råeggen kommer fram? Lr gör jag fel? Har försökt göra exakt som på era filmer.
  Jan
 • Hej Jan,

  Tack för din fråga. Svaret hur lång tid det tar är väldigt svår att svara på och beror på en rad olika anledningar som exempelvis ursprungsvinkeln på kniven men även hur hårt stålet är. Troligtvis har du inte kommit ned hela vägen på eggen. Jag skulle rekommendera dig att testa att slipa kniven till 17,5 grad per sida 10-15 drag per sida och sedan bryna kniven ordentligt så tror jag du ska få ett vasst resultat.

  Sébastien
 • hej. Jag skulle vilja ha en 15 graders vinkel på alla mina knivar enkelt att komma ihåg, men jag nöter på och tycker dom blir vassare och vassare allt eftersom. Knivarna har haft en långt liv med olika former av handslipning, bryne mm så antar att vinkeln är lite huller om buller på dom så det tar säkert tid att få ner dom.
  Jan
 • Hej igen. På en Globalkniv ska 15 grader inte vara något problem. Så om du vill ha 15 grader är det bara att slipa på till du nåt önskade vinkeln och sedan bryna ordentligt så är jag övertygad om att du kommer få en rakbladsvass kniv😊
  Sébastien

Add your comment or create a new post

Your e-mail is hidden and will only be used to notify you. Your name will be shared publicly.